4. Processos que ens fan viure

Els materials que formen els éssers vius són diferents de les pedres, dels metalls, dels gasos… Contenen aigua, però hem de saber veure-l’hi. Els organismes no son líquids, ni gasosos… ni ben bé sòlids. Són delicats: si s’escalfen, fàcilment es descomponen i arriben a carbonitzar-se (recordes què va passar amb l’enciam?) perquè en ells l’element més abundant és el carboni, juntament amb l’hidrogen i l’oxigen.

L’estructura que tenen aquestes substàncies és l’apropiada per a les reaccions que constitueixen la vida, les que permeten l’alimentació, la reproducció i les que condueixen a la mort.

La majoria d’organismes s’alimenten d’altres; i nosaltres també. L’estructura dels nostres aliments, que provenen d’altres organismes també formats per cèl·lules, ens ajuda a comprendre com són els materials que les formen. I veient com es comporten aquests materials a la cuina podem imaginar com es comporten quan les cèl·lules estan vives.

Els materials que formen els éssers vius són peculiars, però estan fets de substàncies com tots els materials de l’Univers. Les interaccions entre aquestes substàncies les fan desaparèixer per fer-ne aparèixer de noves o bé canvien la seva estructura. Són interaccions químiques. Poden semblar diferents de les que es produeixen en els laboratoris, a l’interior de la Terra o en una pila electroquímica, però no ho són, perquè segueixen les mateixes regles del joc que totes.

Les activitats que farem en aquesta secció conviden a contemplar amb ulls de químic els canvis que es produeixen a la cuina. Per a això es requereix una mirada creativa i disposada a imaginar allò que no es veu però que ens explica raonablement allò que observem. El que has après sobre el canvi químic al llarg d’aquesta unitat ara s’enriqueix i ens permet fer hipòtesis de canvis que es podrien produir i que podem posar a prova.

Veurem que la característica més important de la química de la vida és que les substàncies que hi intervenen estan formades per grans molècules amb seqüències d’àtoms de carboni units entre si, que encara poden unir-se a àtoms d’oxigen, d’hidrogen, de nitrogen i altres. Aquestes molècules poden canviar de forma sense que es trenqui la seqüència d’àtoms de carboni. Podem trobar semblances amb un paraigües, que també pot canviar de forma sense desmuntar-se. A veure si hi estaràs d’acord quan acabis les activitats d’aquesta secció.

◀︎ 3.3 Repassem les regles dels canvis químics, amb bona lletra

4.1 Ens endinsem en el món de la cuina ►

Hits: 2