3. La Taula Periòdica

L’eina que ens ajuda a imaginar com són les substàncies i els elements per dins

En aquesta seqüència ens dediquem a la Taula Periòdica, que considerem “l’obra magna” de la química. Ens mostra el Sistema global de la Química: tots els elements ordenats de manera que sigui fàcil recordar com són les substàncies que formen, com interaccionen els seus compostos i com són els seus àtoms. Veurem com es relaciona el “DNI” dels àtoms dels elements amb la seva situació en la Taula. Per això volem conèixer-la millor, que és el que farem en el primer apartat d’aquesta seqüència.

En el segon apartat ens dedicarem als àtoms dels elements: Què són i com són, aquests àtoms? Com es relacionen els àtoms dels elements amb les estructures de les substàncies elementals i compostes que formen? La Taula Periòdica ens proporciona pautes per saber-ho.

A la tercera part recordarem tot el que hem après fins ara sobre els canvis dels materials per comprendre bé què són les reaccions químiques (canvis en un sistema químic) i com les representem amb fórmules i equacions (passem de les estructures / substàncies a les reaccions químiques i introduïm els conceptes de ‘quantitat de substància’ i ‘potencial químic’).

Ara volem centrar-nos en els àtoms dels elements, que són les “peces químiques” que formen els materials i que són també les lletres amb les quals parlem dels canvis químics i els escrivim. Per exemple, l’aigua la representem així:

◀︎ 2.2 El corrent elèctric: només circula o també transforma?

3.1 Misteris i informacions amagats a la Taula Periòdica ►

Hits: 3