2. L’aigua i l’electricitat

En una història que ja forma part de la literatura universal se’ns explica que a començaments del segle XIX el Dr. Frankenstein va construir un ésser humà aprofitant òrgans de cadàvers i li va donar vida amb una potent descàrrega elèctrica.

La història del Dr. Frankenstein no és més que una inquietant novel·la de ciència ficció. Però atès que l’estructura íntima dels materials és elèctrica –com acabem de veure– podem suposar que també els organismes vius tenim alguna cosa en comú amb l’electricitat. I com que l’electricitat pot matar, podia semblar possible que també pogués generar vida.

Les activitats del conductor de l’ambulància i les reflexions que comparteix amb el seu ajudant ens ajudaran a anar relacionant i explicant els diferents fenòmens dels que ara ens ocuparem: les transformacions químiques dels materials –sense oblidar la seva naturalesa elèctrica– i la transferència d’energia que les acompanya.

Per exemple, estem habituats a veure com es produeix efervescència quan afegim a l’aigua algun medicament. Però poques vegades pensem que en el nostre cos, a les cèl·lules, hi ha molta aigua i que gràcies a ella es produeixen els canvis que anomenem vida i molts altres processos de gran importància per a la transformació química dels materials.

Veurem que l’aigua i l’electricitat poden establir una aliança que proporciona una gran capacitat de transformar els materials, de provocar canvis que es poden gestionar o que es converteixen en desastres incontrolables. I aquesta aliança l’estableixen també les cèl·lules de tots els organismes vius. Com les del nostre propi cos.

1. Farem un ràpid cop d’ull al paper de l’aigua, tan important per al nostre planeta i per a les nostres vides, i proposeu una explicació a aquests quatre fenòmens:

a) Els còdols són a la llera del riu i l’aigua va arrodonint la seva forma.

b) Quan posem un pessic de sal en un got d’aigua i remenem una mica, sembla que la sal desaparegui.

(Sandip Dey / Wikimedia)

c) A les salines obtenim sal a partir de l’aigua del mar.

d) I el darrer cas potser és el més sorprenent: la sal de fruita produeix efervescència només quan li afegim una mica d’aigua.

Quan trepitgem descalços el terra moll del bany o hi ha risc de mullar-nos amb l’aigua que surt d’alguna aixeta, cal anar molt en compte si tenim a la mà un eixugador de cabell o qualsevol altre aparell endollat a la xarxa elèctrica.
A la unitat 7 heu investigat sobre l’electricitat i la naturalesa elèctrica de la matèria.

Amb aquelles idees i l’experiment que fareu, podreu trobar resposta a les preguntes següents i comprendre el fenomen de la conducció del corrent elèctric en segons quines ‘aigües’.

Sabent que l’aigua no és conductora, per què hi ha perill d’enrampar-se? Passaria el mateix si fos aigua de mar? I si fos únicament aigua? En acabar aquest apartat haureu après quin tipus de partícula hi ha en aquestes diverses ‘aigües’ i quin és el paper de l’aigua en les interaccions químiques i en aquests fenòmens relacionats amb l’electricitat.

◀︎ 1.2 Els colors dels focs d’artifici

2.1 L’insòlit poder de l’aigua… ►

Hits: 9