Unitat 8. Què es manté inalterat quan tot canvia? De l’espelma als aliments

L’estudi del llamp ha estat profitós. Ens ha aportat l’electricitat, que fem servir, amb prudència, des de fa amb prou feines un segle, per fer mil i un treballs. També ens ha aportat un món inesperat, el de les ones electromagnètiques. Les tecnologies actuals, basades en la digitalització de la informació, per gestionar l’electricitat i les ones electromagnètiques ens permeten fer accions impensables per als humans durant mil·lennis i mil·lennis.

Ara abordarem l’estudi del foc. També hi haurà sorpreses. Desxifrarem una part dels misteris de les flames, veurem què s’hi transforma de manera radical i el que, malgrat tot, hi resta inalterat. Inesperadament trobarem mètodes per conèixer, a milions d’anys llum, la composició de les estrelles.

Més endavant veurem les potents relacions entre l’aigua, la química i l’electricitat. I acabarem la unitat organitzant bona part del coneixement químic en una sola taula, la taula periòdica. Sempre amb sorpreses. La natura no para mai de meravellar-nos i de sorprendre’ns.

“Sóc dels que pensen que la ciència és d’una gran bellesa. Un científic al seu laboratori no és només un tècnic: és també un nen col·locat davant de fenòmens naturals que l’impressionen com un conte de fades.”

Marie Curie (1867 – 1934)
química i física polonesa i francesa

1. El foc (les flames) i el llamp (la incandescència) ►

Impactes: 814