Unitat 7. Domesticant el llamp: llamps i trons… mòbils i GPS

Durant mil·lennis, per a la humanitat l’electricitat era una ‘força’ desbocada i temible de la naturalesa que es mostrava en forma de llamps perillosíssims. Però els darrers segles els humans hem anat aprenent a domesticar aquesta ‘força’ amagada en la matèria, a amansir-la, a controlar-la per posar-la al nostre servei, amb les precaucions convenients, és clar.

Sense electricitat, la imatge d’aquesta pàgina seria inimaginable. Podríem il·luminar de manera estable tants pisos sense l’estabilitat del corrent elèctric? Tindria sentit construir gratacels de centenars de pisos sense ascensors ràpids moguts elèctricament? Ens podríem comunicar instantàniament amb tot el món sense la capacitat de transmetre veu o dades en forma de corrent elèctric o d’unes inesperades ones electromagnètiques?

Tot plegat ha estat possible perquè hem après que els materials –i els organismes també!– són elèctrics. Uns descobriments que obren les portes a tot un món científic i tecnològic, que és el nostre món actual. En aquesta unitat ens proposem aprofundir-hi.

Ja no podem viure sense electricitat!

L’era elèctrica ha establert una xarxa mundial
que té moltes de les característiques del nostre sistema nerviós central
.”

Marshall McLuhan
filòsof canadenc investigador dels mitjans de comunicació
(1911-1980)

 

Introducció ►

index de la unitat

Impactes: 688