3.2 I quan el castell fa llenya… no es fan mal?

Alícia: Com m’agraden els castells…

Cristina: A mi també, i arriben molt amunt!

Alícia: Però de vegades cauen i es deuen fer molt mal. Sobretot l’enxaneta.

Daniel: No et pensis… el meu cosí coneix bé els castells i diu que normalment no es fan pas tant de mal com sembla.

Andreu: I jo he sentit que quan cau un castell l’enxaneta no és el que es fa més mal de tots.

Alícia: És clar! Com que porta el casc…

Daniel: No, no és per això…

Cristina: Apa! Això segur que no pot ser així! Si és més amunt, tindrà una caiguda més forta, així que ha de ser la pitjor posició, si cau el castell.

Alícia: Però segur que no es fan mal els castellers si cauen…?

Moment de la caiguda d’un 3d10fm carregat pels Castellers de Vilafranca l’any 2011. (Queralt Vegas)

El pitjor risc d’un castell és que faci llenya. Cada casteller es pot fer més o menys mal en funció de l’energia cinètica amb què arribi a baix. Si ens fixem en l’alçada, el més mal parat hauria de ser l’enxaneta. Però si ens fixem en la massa, el que semblaria que ho té més malament seria el que estigués en posició de segon. Mirarem de treure’n l’aigua clara.

1. La taula següent recull altures i masses arrodonides dels castellers participants en un castell de 9 sense folre. També l’altura del seu peu en relació a terra.

a) En cas de fer llenya, els castellers no cauen fins a terra, sinó sobre la pinya. Per tenir-ho en compte, quant caldrà restar a totes les altures?

Tampoc podem considerar que tota la massa del casteller és a l’alçada del seu peu, sinó al seu centre de gravetat. Per facilitar el càlcul suposarem que sigui a un punt situat a dues terceres parts de la seva alçada fins a l’espatlla. Per a l’aixecador i per a l’enxaneta considerarem que el cdg és a 0,5 m d’alçada. Aquesta alçada es pot deduir comparant l’alçada del seu peu amb la del peu del que té al damunt.

b) Tenint en compte aquestes dues correccions, calcula l’alçada efectiva del peu de cada casteller i posa-la a la taula.
c) Ara ja podràs calcular l’energia potencial aproximada que cada casteller perdrà durant la caiguda. Posa-ho a la seva columna de la taula.
d) Com t’expliques que ni els castellers de les posicions més altes ni els més corpulents tinguin el risc més alt de lesió en cas de caiguda?
e) Finalment ja pots contestar el que buscàvem: quin és el pis més perillós per a un casteller en un castell de 9 net?

2. I encara ens podem fer algunes preguntes sobre com anar perdent energia durant la caiguda. Cal evitar de perdre-la tota en un sol impacte perquè seria molt perillós.

a) Torneu a mirar el vídeo al minut 15:40 i observeu la caiguda d’un castell. Com s’ho fan els castellers per anar frenant durant la caiguda? Contra què realitzen treball per perdre energia? Què passa amb la seva energia cinètica?
b) Per què recomanen que els castellers no es deixin anar quan es produeix una caiguda?

c) En una caiguda, la pinya ofereix una superfície més o menys horitzontal, mentre que el folre, menys compacte, l’ofereix inclinada. A la vista d’això, el folre deu absorbir més o menys energia que la pinya?

d) La pinya és un del principals recursos de seguretat, ja que pot arribar a absorbir entre un 40 i un 60 % de l’energia de la caiguda. De quines maneres la pinya absorbeix l’energia de la caiguda? Per què recomanen que els que la formen tinguin lleugerament flexionats els genolls?

Tarragona 2018 (ccma)

PER APROFUNDIR-HI

Consells de seguretat per la pinya

3. La Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC) ha publicat un fulletó sobre seguretat a la pinya: http://www.cccc.cat/data/files/pdf/CCCC_Fem_Pinya_2019.pdf
a) Descarrega-te’l. Hi trobaràs un seguit de consells per a la pinya amb la seva justificació. Selecciona els que et semblin més rellevants per a persones que no en saben gaire però volen participar en la pinya.
b) Prepara una bona presentació per als teus companys, argumentat cada consell de manera científica.

(CCCC)
Pinya d’un 4de9sf de la Colla Vella dels Xiquets de Valls (Laia Díaz)

El casc de la canalla

Fins fa relativament pocs anys, la canalla de les colles castelleres no portava casc. De fet, el nombre de lesions en l’activitat castellera és més baix que en altres activitats esportives. Tot i això, a partir del 2005 es van començar a fer estudis per dissenyar un casc per a l’enxaneta i l’acotxador. Un cop assajat el casc i avaluats els resultats, el 2008 es va iniciar la fabricació d’un casc també per als dosos, si bé en aquest cas es va veure necessari disminuir-ne les dimensions per no interferir en la construcció del castell. El 2012 les colles van acordar fer obligatori el casc per a tots els components del pom de dalt.

Actualment el casc permet fer tota la gamma de castells i altures (excepte el pilar, tret de l’enxaneta). L’ús del casc no ha provocat ni un augment de caigudes ni de despenjaments (caigudes sense poder agafar-se a res, molt perilloses) dels castells.

(CCCC/Andreu Puig)

4. Pensem, doncs, sobre al utilització del casc.
a) Quins d’aquests requeriments del casc per a la canalla consideres importants?

• ser lleuger i còmode
• protegir el crani
• ser fàcil de posar i treure
• ser aerodinàmic
• estar en bones condicions
• ajudar la canalla a mantenir l’equilibri
• protegir del sol
• absorbir l’energia d’impacte
• donar identitat a la colla
• identificar la canalla
• estar ben col•locat

Vailets de l’Empordà (Paula Pairó)

b) A la canalla se’ls dona la consigna que si mentre pugen noten que el castell pot caure, que vagin cap amunt i no cap avall. Quina justificació hi veus?
c) Per què la superfície del casc està feta d’un material dur però deformable? Per què, en canvi, l’interior és rígid i la capa més interna és flonja?
d) Si un casc queda abonyegat després d’una caiguda, per què no es pot tornar a fer servir?
e) Sense casc es pot produir el pitjor resultat d’una caiguda que és el xoc d’un cap contra un altre, que pot produir commoció cerebral. Utilitza les idees de treball i energia per argumentar per què és tan perillós un xoc així.

◀︎ 3.1 Com fer estable el castell?

3.3 Un darrer cop d’ull a les atraccions ►

Hits: 1