3. Arriben els castellers… i ens emocionem!

Mentre l’Alícia, la Cristina, en Daniel i l’Andreu visiten el parc, la inauguració d’una nova atracció porta una colla castellera a fer una exhibició de força, equilibri, valor i seny: una torre humana. A partir d’aquesta actuació, els nostres amics entendran com aconsegueixen l’equilibri amb forces molt grans, per què els castellers han de portar faixa, la necessitat de dur casc i també la necessitat de treballar plegats i d’acord amb unes normes per evitar lesions en cas de caigudes.

Andreu: Mireu allí! Sembla que estan inaugurant una nova atracció.

Cristina: Sempre fan coses xules quan inauguren atraccions.

Alícia: Fixeu-vos! hi ha una colla de castellers… Faran una exhibició a la nova atracció!

Andreu: Mola! Anem a veure-ho!

Alícia:
Pssssst… Parleu fluix, que comencen les gralles!

Cristina: Sí, parlem baixet!

Andreu: Estava pensant que els castells i les atraccions tenen moltes coses en comú… Es fan forces, els castellers canvien de posició, des de terra fins a dalt de tot… i miren de no caure!

Cristina: No té a veure amb l’energia, això d’estar més alt? I no cauen!

Andreu: Però els castellers “fan força”?

Cristina: Es fan forces i no hi ha moviment, això si que es curiós.

Andreu: Aviam! Com és això que fent força no hi ha moviment?

Alícia: Ei! No us sembla que amb el que ja sabem podem intentar comprendre una mica els castells? Ben mirat, els castells són un enginy com les atraccions, oi?

Què en sabem dels castellers i les seves construccions?

Hem trobat una colla castellera al parc d’atraccions fent-hi una actuació. Ja han carregat i descarregat un pilar de 6, una torre de 7 i un 5 de 8. Ara sembla que intentaran un 3 de 7 aixecat per sota. Però… què vol dir tot això? Què en sabem nosaltres dels castellers?

Mirem-nos-ho.

Els castells, patrimoni de la Humanitat

El 2010 la UNESCO va incloure els castells en la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Afirmava que els castells “són percebuts pels catalans com a part integrant de la seva identitat cultural, transmesa de generació en generació i proporcionen als membres de la comunitat un sentit de continuïtat, cohesió social i solidaritat.”

A tot això que diu la UNESCO, que és veritat, hi afegiríem que també són una activitat molt emocionant, amb un cert risc que cal no perdre mai de vista. Però com són els castells?

Pilar: un casteller per pis.

Dos o torre: dos castellers per pis.

Castell amb el pilar, o amb agulla: estructura de 3 o 4 castellers per pis que amaga un pilar a l’interior. Es considera carregat quan l’estructura exterior baixa i el pilar queda totalment lliure.

Descarregat: castell que es corona i baixa sense incidents.

Carregat: castell que es corona però cau abans de desmuntar-se.

Intent: castell que cau abans de coronar-se.

Intent desmuntat: castell que comença a pujar, però que abans de coronar es fa baixar per algun motiu i es desmunta sense caure. Es considera un intent a partir del moment que sonen gralles.

Fer llenya: quan cau un castell. (Quan ja creguis que domines els termes castellers de la pàgina anterior ho pots comprovar a l’Annex 2 escrivint a la casella correcta del dibuix els termes que hi trobaràs).

◀︎ 2.3 I què passa si no hi ha moviment?

3.1 Com fer estable el castell? ►

Hits: 1