Unitat 5. Què tenen en comú les muntanyes russes i els castellers?

A la unitat anterior hem estat veient fenòmens molt potents: erupcions volcàniques, continents que es traslladen, terratrèmols i tsunamis destructius. Tant de moviment i tanta escalfor ens impressionen, ens fan respecte. La natura pot arribar a ser molt violenta. I això que som en un racó de l’Univers més aviat plàcid i privilegiat!

Les capacitats dels humans per fer moure o escalfar han anat augmentant amb el temps. Hem passat d’utilitzar la limitada força humana o dels animals a fer servir grues o excavadores potentíssimes. Hem passat de la utilització del foc i del gel a produir milions de graus de temperatura en les explosions atòmiques o a apropar-nos al zero absolut, al fred absolut.

Totes aquestes capacitats es basen en el que la Humanitat ha anat descobrint sobre forces i energies. És el que explorarem en aquesta unitat. Amb aquest coneixement podem entendre millor els fenòmens naturals i també ser capaços d’utilitzar forces i energies de forma segura.

“Un dels fets més descoratjadors de la nostra època per a tot esperit que vol conservar la fe en el destí de la Humanitat, és el de trobar generalment la possibilitat de generar l’energia social necessària per a tota descoberta només en temps de guerra i per a dissenys homicides.”

Ramon Casanova
enginyer i polític català, inventor del motor de reacció (1917)
(1892–1968)

1. Energia… i emocions! ►

Impactes: 803