Unitat 2. El planeta blau. Per què? Fins quan?

La Terra, vista a 45 000 km de distància des de la nau nordamericana Apolo 17 el 1972. (NASA)

A la unitat anterior hem vist que el dia i la nit s’originen en el moviment de rotació de la Terra i que les estacions s’expliquen pel moviment de la Terra entorn del Sol. Acabarem de comprendre les causes que fan canviar el temps. Veurem per què el Sol no escalfa igualment tota la superfície de la Terra ni ho fa de la mateixa manera al llarg de tot l’any, i que tot això implica moltes conseqüències per a nosaltres.

Els astronautes que van anar a la Lluna deien que des d’allà la Terra es veia blava, per la quantitat d’aigua que contenen mars i oceans. L’aigua és molt important a la Terra. Les condicions de temperatura i pressió fan que a la Terra hi hagi aigua sòlida, líquida i gas. Degut a això, l’aigua circula per la Terra, plou o neva, s’evapora escalfada pel Sol. Però és sempre la mateixa?

Parlarem del clima i farem d’homes i dones del temps. Haurem de dominar els fenòmens relacionats amb l’aigua i el vent, els instruments meteorològics i els mapes d’isòbares.

I diuen que uns extraterrestres ens volen robar l’atmosfera perquè ells imprudentment han fet malbé la seva. Pensarem com actuar responsablement i evitar que això també ens pugui passar a nosaltres!

Ja estem conreant més del que la Terra es pot permetre, i si tractem de cultivar tot el planeta per alimentar-nos, encara que sigui amb granges orgàniques, seríem com els mariners que cremem les fustes i el cordam del seu vaixell per no passar fred.

 

Els ecosistemes naturals de la Terra no existeixen perquè nosaltres els convertim en terres de cultiu, sinó per mantenir el clima i la química del planeta.

James Lovelock
investigador i inventor britànic, autor de la teoria Gaia
“La venjança de la Terra”, 2006

1. Estiu i hivern alhora? ►

Impactes: 905