ous

Fer ciència a casa

Pots atrevir-te amb els reptes de les Activitats d’aprofundiment.
O bé gaudir mentre t’endinses en la ciència mitjançant la Selecció de lectures

I aquí tens també algunes recerques de les unitats del projecte, que pots fer a casa:

Unitat 1

Jugant amb llum de colors – Si tens un prisma, millor, però no en tens, amb un vidre que faci l’arc de Sant Martí també et funcionarà.

Sorpreses amb les lents – Si tens un parell de lupes et pots muntar des d’un telescopi fins a un microscopi… casolans, això sí.

Constel·lacions – Per què no aprofitar una nit clara per anar-les identificant? Aquí hi trobaràs ajuda per fer-ho.

Un simulador del cel – Per què no jugar a fer anar el temps endavant i enrere veient com canvia el cel amb aquest simulador?

Unitat 2

La importància de la inclinació – Si tens un termòmetre pots fer aquest experiment utilitzant la llum del Sol i variant la inclinació de la cartolina.

Com es mesura la humitat – Si tens un termòmetre pots fer aquest experiment i, de passada, hauràs mesurat la humitat.

Anemòmetre i penell – Com fer-te’ns uns de casolans i així poder estar atent al vent d’on ve.

Pluviòmetre casolà – El dia que plogui ja podràs mesurar la precipitació a casa teva.

Fes-te un núvol – Amb quatre glaçons i poca cosa més ja t’hauràs fet el teu propi núvol.

Què passa quan es troben aigua dolça i aigua salada? – Un senzill experiment, molt visual, per aclarir-ho. Necessitaràs algun colorant.

Vols predir el temps de demà? – Busca un mapa isobàric previst per demà i amb aquestes orientacions podràs saber el temps que ens espera.

Unitat 3

Multipliquem microbis? – Mentre tinguin menjar, ells es reprodueixen i reprodueixen i…

La reproducció més eficient – Un exercici per determinar si es poden adaptar millor els bacteris o els elefants.

El misteri de l’herència – Una animalons inventats ens ajudaran a entendre per què s’assemblen els testos amb les olles.

Vols fer un… cladograma? – Una eina molt útil per seguir els processos d’evolució de les espècies.

Unitat 4

El temps de la Terra i el nostre – Es tracta de comparar la vida d’una persona amb la vida de la Terra a través d’un web.

Fem un sismògraf? – Un sismògraf casolà que et servirà per veure com funciona.

Com és la Terra per dins? – Sense haver d’endinsar-se allà baix, podem saber com és, analitzant el que ens diuen les ones sísmiques. Qüestió d’enginy!

Fes com Wegener – Es tracta de jugar amb un trencaclosques o comprovar si totes les peces encaixen, també les teòriques…

Aprofitem l’energia d’aquí sota – Es tracta d’elaborar un informe sobre el possible aprofitament geotèrmic de Catalunya.

Saps com es reciclen les roques? – La natura ho aprofita tot, i les roques també saps reciclar-les… encara que no t’ho sembli.

Unitat 5

Li dones energia i te la torna – Construeix-te un senzill emmagatzemador d’energia potencial, de comportament màgic

Estalviar força – Així d’entrada sembla impossible obtenir el mateix resultat fent una força gran que una de petita… Però sorprenentment, és possible.

De treball a calor i de calor a treball? – L’energia es conserva, d’acord. Això vol dir que la calor es pot convertir completament en treball i el treball en calor? O hi ha algun peatge a pagar?

L’energia es conserva o es degrada? – Aquesta simulació t’ajudarà a distingir una cosa de l’altra i així poder aclarir què li passa a l’energia.

On és el centre? – Quan es tracta de forces, de vegades és molt útil poder tractar un objecte extens com a un sol punt. Però com podem trobar aquest punt?

Una llei poc seriosa – La “llei” de Hooke descriu la relació entre força i deformació. Però es compleix o no?

Impedim els girs – Amb un regle i unes peces totes iguals descobriràs la llei oculta que impedeix que les coses es posin a girar.

Unitat 6

Un anar i venir de gasos – Aquí no es perd res, tot s’aprofita. Per comprovar-ho, segueix la pista de cada component i també de l’energia.

Un arbre, una central solar – Amb l’energia captada per una alzina, quantes bombetes podríem fer funcionar?

Què passa amb les fulles seques? – Amb una mica de temps i de paciència podràs veure en què es van transformant les fulles que cauen al sotabosc.

Navegant en una xarxa tròfica – Una xarxa és un bon embolic, però sempre hi pots trobar les rutes convenients.

Cadenes llargues? Piràmides invertides? Impossible! – Investiga dos misteris: per què les cadenes tròfiques acaben aviat i per què no és possible invertir-les.

Fracturació hidràulica sí o no? – Hi buscarem raons de tota mena, tant a favor com en contra. Només llavors podrem sospesar-les i arribar a prendre decisions raonables i ben fonamentades.

Certament els aliments cremen? (PDF) – Un experiments per fer a la cuina, demostrant l’enorme quantitat d’energia que allibera una nou quan crema (Estel Queralt). Solucionari

Unitat 7

Electrons amunt i avall – Aprofita un dia d’aire sec per fer experiments d’electroestàtica amb quatre coses senzilles.

Com podem atraure elèctricament un objecte no carregat? – T’ajudarà a comprendre un cas senzill però contradictori…

Experimentem amb càrregues elèctriques – Ens quants experiments senzills, uns quants vídeos i algunes simulacions, tot sobre electricitat estàtica.

Electritzar és com bombejar aigua? – Una comparació que et pot ser útil per entendre millor una cosa que sona tan estranya com ‘energia potencial elèctrica’.

Per què el quadrat de la distància? – Descobriràs el misteri de les forces a distància, com l’elèctrica i la gravitatòria, que disminueixen ràpidament amb la distància.

Farem corrent amb un imant i uns quants fils – Si tens el material necessari serà perfecte. Si no, també tens una simulació per arribar a les mateixes conclusions.

La llum, els terratrèmols, el so… – Res a veure entre elles, oi? Sorprenentment la naturalesa ha establert que tinguin un cert aire de família. S’assemblen més del que creus.

Juguem amb la forma del so – Combinat diferents ones podràs anar obtenint sons més o menys agradables. I això, de què deu dependre?

Unitat 8

Les flames són llum o matèria? – Amb una espelma i poca cosa més pots anar descobrint com funciona una flama. Tan senzilla, i tan apassionant!

Com actuen els antiàcids? – Per esbrinar-ho haureu de fer servir extracte de col llombarda, de color vermellós, un indicador àcid-base casolà però útil.

El joc dels elements – Quan només hi havia quatre elements tot semblava més senzill. Però com poses ordre en desenes i desenes d’elements? Retalla les targes dels elements que trobaràs aquí, i mans a l’obra.

Fes cuina, pensant com els químics – Pots fer gelatina, flam i mató, o també pa o una bona xocolata. Tot això per identificar les macromolècules del món de la cuina i el paper dels ions en molts processos culinaris.

Investiguem els ous – Alguns experiments per fer a la cuina amb ous i vinagre. Una mirada química sobre els aliments i les seves transformacions.

Investiguem com fer un bon pa de pessic – En aquest PDF trobaràs algunes idees per investigar la cuina del pa de pessic. I després te’l menges.

Unitat 9

 

Què passa si et fallen els ronyons? – Doncs que probablement vas de dret a un trasplantament. Tan importants són, els ronyons?

La màquina que imita els ronyons – Fent diàlisis podem mantenir amb vida un malalt que no li funcionen els ronyons. Com ho fa?

La relació entre tots els sistemes del cos – Com en una orquestra, tots els òrgans del cos treballen plegat, cadascú fa la seva feina. Però com s’ho fan exactament?

Per què cal saber el grup sanguini? – Les transfusions sanguínies, que salven tantes vides, són possibles perquè hem entès quines sangs són compatibles i quines no… i per la generositat de moltes persones.

Ens mirem la sang amb imaginació – Ens fem preguntes sobre alguns aspectes sorprenents poc coneguts referits a la sang en el nostre cos. – Guia per al professorat, aquí.

Parlem de sexe – Les hormones, la pubertat, l’ovulació, els mètodes anticonceptius, l’embaràs…

Com ens defensa el sistema immunitari? – Com s’ho fa el cos per lluitar contra una infecció? Per què es produeix la inflamació? Com actuen les vacunes? Com s’investiguen al laboratori?

I si tens ganes de fer innovacions…

Converteix el mòbil en una lupa – Podràs investigar l’aspecte de les coses a una escala diferent de l’habitual. Segur que t’esperen sorpreses.

La corba d’una epidèmia – Fes-te-la tu mateix amb un full de càlcul i unes quantes orientacions.

 

Hits: 43