Open Broadcaster Software

Aquest programari està pensat per crear vídeos, tant per emetre per internet en directe, com per crear un vídeo amb tots els elements necessaris.

OBS

Les diferents possibilitats que pots tirar endavant amb OBS són:

Aquí et deixem un videotutorial, fent un petit passeig per diferents possibilitats que té el programa:

ComFuncionaOBS

Instal·lació d'OBS

Per instal·lar el programari només cal baixar-se'l de la seva pàgina web

En GNU/Linux, el trobaràs ens els mateixos repositoris de la teva versió de GNU/linux.

Emetre per internet

Per emetre per internet ens cal configurar algun servidor que ens permeti fer-ho. Abans d'escollir servidor podeu mirar les característiques tècniques i socials del servidor, proximitat, ètica, etc.

Per exemple podem provar el servidor d'streaming http://youstreamer.com Només et cal registrar-te amb un correu electrònic i un cop ets dins, per poder emetre per internet has de seguir el que et diu aquest vídeo: https://app.youstreamer.com/help?q=obs

També pots provar el servidor de vimeo https://vimeo.com que també té l'opció gratuïta d'emetre per streaming.

O també tens l'opció del Twitch.tv https://twitch.tv

Per poder configurar la sortida a on ha d'anar la nostra emissió, et cal configurar l'OBS, per fer-ho, vés a Configuració --> Directe i allà et cal configurar el servidor concret o "Personalitzat" segons a on vulguis emetre. Recorda que per poder emetre hauràs de crear-te algun usuari i d'allà extreure la clau de transmissió que hauràs de posar aquí:

OBS

D'aquesta manera al vostre alumnat o persones que voleu que segueixin l'emissió, només caldrà que els hi passeu un enllaç concret del vostre usuari en el servidor corresponent i podran veure l'emissió.

Com podeu comprovar en les diferents opcions que et dóna l'OBS com a servei per emetre en directe, hi ha un munt d'opcions que podeu provar i escollir el que us sigui més adient.

Menú Configuració

Per poder emetre per internet, per gravar la sessió o per configurar el programa hauràs d'utilitzar la caixa que tens a baix a la dreta on tens totes les següents opcions:

OBS

Afegir orígens

Per poder afegir a la nostra pantalla els diferents orígens que volem incorporar tenim la caixa de baix a l'esquerra on diu Orígens

OBS

Si cliquem a la icona de Més, podrem veure totes les opcions que tenim per afegir a la pantalla:

OBS

Com podeu comprovar hi podem afegir diferents opcions

Un cop tingueu preparada la vostra sessió amb tots els orígens necessaris, el que podeu fer per cada origen és clicar a la icona del candau per si necessiteu que no es mogui de la pantalla durant l'emissió. I, finalment, també podeu jugar amb la icona de l'ull, que et permet per cada origen controlar que es mostri o no en cada moment segons les necessitats.

Escenes

Si teniu configurada una pantalla amb tota una sèrie d'orígens, el que podeu fer és afegir altres escenes amb orígens diferents, per si us interessa anar canviant d'escenes durant l'emissió. Les opcions de les escenes la trobareu a la caixa de sota a l'esquerra del programa.

OBS

Servidors

Per penjar els vídeos us recomano utilitzar el sevidor

El qual, com diu el seu domini, no és un únic servidor, si no que és una federació de servidors, que tenen compartit els vídeos. Pots crear-te a un usuari a un dels nodes, pujar el vídeos i després queda dins d'aquesta federació. Els vídeos estant classificats per categories i els nodes s'especialitzen segons el tipus i capacitat.

Per saber-ne més

Curs molt complet de la Universitat de Cádiz