Jitsi

Per fer Videoconferències entre moltes persones teniu el programa Jitsi per poder-ho.

Jitsi

Aquest programari et permet totes aquestes possibilitats

Servidors

Tenim diferents servidors per utilitzar, evidentment, també cal practicar el criteri de Km0, com més a prop, menys recursos utilitzarem. El servidor per excel·lència, que durant el confinament del COVID19 han mulitplicat els recursos, hi ha

Però teniu servidors més propers.

Tot i això, s'ha creat un aplicatiu, jitsimeter, que mesura quin servidor, des del teu propi ordinador té més qualitat de connexió per fer servir, a part, que d'aquesta manera et mostra la gran quantitat de servidors que hi ha en l'actualitat oberts i que pots fer servir:

Com crear sales?

Per crear una sala al Jitsi, la única cosa que cal fer és posar un nom darrera de l'adreça del servidor, és a dir, si volem fer una reunió sobre Programari Lliure, podem escriure

https://meet.jit.si/ProgramariLliure

i automàticament la sala és creada. Heu de tenir en compte que distingeix si posem majúscules o minúscules. També cal tenir en compte, que si creem un nom de sala genèric, com podria ser Assemblea, i per tant, l'enllaç corresponent seria

https://meet.jit.si/Assemblea

ens podem trobar que hi hagi un altre grup de gent que s'hi estigui reunint perquè han escollit el mateix nom.

Per aquestes situacions tenim dues opcions: Escollim un nom prou estrany perquè ningú ens hi entri, per exemple AssembleaVeinsCarrerGeroni, o posem una contrasenya a la sala i la passem a tothom que volem que hi entri.

Per posar una contrasenya ho ha de fer la primera persona que entra a la sala i cal clicar a la finestreta que se'ns obre a sota a la dreta el primer cop que entrem:

Jitsi

Quin dispositiu utilitzar?

Pots fer servir un PC amb qualsevol sistema operatiu, és un programari multiplataforma perquè el pots fer servir a través del navegador. No cal instal·lar cap programari.

Si tens una tablet o un telèfon mòbil, utilitza el teu repositori d'aplicacions per buscar l'aplicació "Jitsi", ja que necessites instal·lar-la. També la pots trobar en el repositori F-droid d'aplicacions per android de programari lliure.

Et pots connectar a sala clicant a l'enllaç que rebràs d'alguna manera, tant per correu com per qualsevol altre mitjà. Has d'anar en compte que segons el navegador que tinguis configurat per defecte se t'obrirà la sala en aquell navegador. T'interessa utilitzar el navegador Chromium o, per defecte, el Chrome. Si utilitzes per exemple el firefox, el jitsi falla i es van tallant les converses. Per tant, si utilitzes navegador, fes servir el Chromium. Notaràs la diferència.

Primeres configuracions

Quan entris a la sala, identificat perquè d'aquesta manera les altres persones, si tenen problemes de connexió i no veuen la imatge o volen saber qui ets en el xat, puguin saber qui ets. Per fer-ho clica als tres punts alineats en vertical al costat de la "i" d'informació, clica a Settings, per finalment clicar a Profile i posar el teu nom. En aquest apartat també pots configurar l'idioma, i pots trobar-hi el català.

Si tens problemes per veure o sentir algunes persones de la sala, el que pots fer és baixar la qualitat de la transmissió. Cal que vagis als tres punts alineats i cliquis a la opció "Gestiona la qualitat d..."

Jitsi

Si poses la mínima qualitat, automàticament no veuràs cap imatge i només escoltaràs la conversa, en canvi, si poses la penúltima opció de qualitat, veuràs amb mínima qualitat a tothom i no es tallarà tant.

Visualització

Podem veure totes les persones a la mateixa pantalla en forma de graella o podem veure a la persona que està parlant en cada moment ocupant tota la pantalla. Per poder canviar el format de visualització has de cercar la icona que són quatre quadrats col·locats en posició 2x2. A l'aplicació cal que la trobis clicant als 3 punts alineats. Al navegador la tens a baix a la dreta:

Jitsi

Moderació

Si tens una conversa amb poca gent podeu anar parlant sense necessitat d'ordenar la conversa. Però en canvi, si teniu una conversa amb força gent, caldrà el paper del moderador. Les persones poden anar demanant la paraula clicant a la icona de la mà que pots trobar a baix a l'esquerra des del navegador i clicant als 3 punts alineats si treballes des de l'aplicació.

Jitsi

Un cop hagis clicat a la mà, a la resta de persones els hi sortirà la icona en petit al costat de la teva imatge.
Un cop fet això, el moderador té la manera d'anar passant la paraula entre cada persona.

Una part molesta de la videoconferència amb molta gent és la dels micròfons, n'hi ha que s'acoplen si no portem auriculars o se senten malament, per això és important que quan no parlem desconnectem el micròfon. I quan ens doni la paraula el moderador, llavors habilitem el micròfon. També podem fer el mateix amb la webcam si tenim mala connexió d'internet o el servidor està col·lapsat, d'aquesta manera deixem que fluexi millor la comunicació.

El moderador pot ser la primera persona que entra a la sala, ja que té més permisos que la resta de persones. Pot posar la contrasenya a la sala, i té el poder de tancar el micròfon d'alguna persona o de totes. Com podeu veure a la següent imatge, el menú que es desplega si posem el ratolí a sobre dels tres punts alineats en vertical que podeu veure a dalt a la dreta de cada imatge:

Jitsi

Si no sou la primera persona en entrar a la sala, no tindreu totes aquestes opcions. Si us fixeu en les opcions, podeu silenciar a persones en concret, podeu silenciar a tothom, podeu enviar missatges particulars a persones, i fins i tot, podeu expulsar de la conversa a alguna persona.

Xat

Per entrar al xat només us cal clicar a la icona de missatge que teniu al costat de la mà en el navegador o al costat de la icona del micròfon que teniu a l'aplicació de la tableta o telèfon mòbil.

Com hem explicat, el moderador té el poder de parlar en privat amb cada una de les persones que està dins de la sala.

Compartir pantalla

Una funcionalitat molt potent del jitsi és que et permet compartir una finestra o la pantalla sencera en comptes de la webcam. Si per exemple volem

cal que cliqueu sobre la icona en forma de pantalla

Jitsi

Servidor propi

Si voleu, com a programari lliure que és, podeu instal·lar-vos el vostre propi servidor. Us deixem un parell de manuals de com ho podeu fer:

Per saber-ne més