BigBlueButton

Amb aquest programari podreu fer una classe virtual amb les següent opcions:

Aquí us deixem un Video Tutorial per veure un petit repàs per les funcionalitats que us anirien bé per treballar amb aquest programari per poder fer una classe de forma virtual. A continuació hem fet un manual escrit de com utilitzar les diferents funcionalitats.

ComFuncionaBBB

El programari Big Blue Button és programari és lliure, podeu trobar el codi en aquest enllaç i si voleu el podeu instal·lar el vostre propi servidor.

Servidors

Primer de tot us caldrà tenir un usuari al servidor que escolliu.

Diferents opcions de servidors que teniu són els següents:

Sales

En el primer i últim dels servidors anteriors, podeu crear diferents sales, gravar i gestionar les classes, en l'últim et limita a 15 usuaris i només podeu tenir una sala, però funciona molt bé.

Comencem amb el tutorial. Un cop heu entrat amb el vostre usuari, estareu en el panell principal.

Comencem per crear una nova sala, que en aquest cas li hem posat com a nom Aula.

ShareWebcam

Un cop heu creat la Sala, podreu veure l'enllaç a la sala i compartir-la amb l'alumnat. L'alumnat només caldrà que cliqui a l'enllaç i hi posi un nom per identificar-se, però no caldrà que es registri com usuari al portal.

ConfigurarSala

La sala que acabeu de crear, la podeu configurar de diferents maneres:

Podem posar contrasenyes, deshabilitar els micròfons als alumnes, requerir la vostra aprovació abans de deixar entrar algun usuari, permetre que qualsevol usuari pugui iniciar la sessió.

És interessant començar amb micro i webcams dels alumnes tancats, i si algú vol intervenir, pots avisar pel xat i, llavors obri el micro.

En aquest mateix panell, podeu veure el llistat de les gravacions que heu fet de les vostres classes. Les podeu fer públiques, enviar per correu, etc.

Entrem a la Sala.

IniciSala

Hi veiem 3 columnes: Usuaris, Xat, Pantalla.

Xat

El Xat podem fer-lo a amb tot l'alumnat o el podem fer privat, per fer-ho només cal clicar sobre l'usuari i dir que volem fer un xat privat.

Usuaris

On tenim els usuaris podem configurar diferents opcions. Si cliquem sobre el nostre propi usuari podem opinar sobre alguna pregunta o podem dir el nostre estat d'ànim segons alguna emoticona. Si cliquem sobre alguns dels alumnes, podem cedir que facin la presentació o, fins i tot, que es converteixin en moderadors de la classe. Si se'l fa presentador tenen l'opció de pujar una presentació, esciure i pintar a sobre d'ella tal i com explicarem més endavant per fer-ho nosaltres. Evidentment, també podem fer fora a l'alumna de l'aula virtual.

Webcams

Podem tenir les webcams dels nostres alumnes i veure'ls en temps real a tots, tot i que no és recomanable per l'ample de banda que necessita. Podem obrir o tancar la webcam, clicant a la iconada de la càmera, tal i com veieu a la imatge

ShareWebcam

Un cop tenim la webcam habilitada perquè l'alumnat ens pugui veure, ara cliquem a la icona + que tenim baix a l'esquerra.

Enquestes

IconaMes

En aquí veiem que podem fer enquestes, on si cliquem a "Start a Poll" podem escollir quin tipus de respostes ens poden donar els nostres alumnes i d'aquesta manera recollir la seva opinió o recollir respostes a preguntes que podem plantejar.

Presentacions

Però ara ens interessa l'opció de pujar una presentació. Si cliquem a "Upload a presentation" obtindrem la manera de pujar un document. Podem pujar-ne diverses i a mesura que anem fent la classe podem canviar de presentació. També podem compartir un vídeo extern i veure'l conjuntament, però personalment recomano passar l'enllaç i que el vegin directament cadascú en els seu navegador.

Un cop tenim la presentació al mig de la pantalla, podem anar-la passant clicant a les fletxes, la podem fer més gran, més petita, que es vegi a tota la pantalla, etc. Però el més interessant és que hi podem escriure a sobre, com si fos una pissarra digital, i cada dibuix que fem quedarà guardat segons en la diapositiva que treballem. Per poder-ho fer ens cal clicar a

Eines Eines

Compartir Escriptori

De la mateixa manera que hem pujat una presentació, la versatilitat d'aquest programari és que et permet compartir qualsevol finestra del teu ordinador o, fins i tot, la pantalla sencera. Però està clar que el més interessant és compartir alguna finestra. Per fer-ho, ens cal clicar aquí i escollir quina finestra volem compartir:

ShareScreen

CompartirFinestra

Per exemple us proposo compartir un pdf que el posem com a presentació, l'anem passant mentre anem explicant el que ens interessa. De la mateixa manera que podem compartir la finestra d'una navegador per si volem explicar com funciona una web, com treballar-hi, com buscar a dins, etc. Igualment se'm passa pel cap de compartir una finestra del GeoGebra per poder explicar com fer alguna tasca perquè els alumnes ho vagin provant mentrestant a casa.

Gravar les sessions

Finalment, comentar que es poden gravar les sessions que feu clicant al botó que teniu al mig a dalt, depenent del servidor que tingueu tindreu unes opcions o unes altres per poder-ho gravar.

GravarClasse

En aquest tutorial podeu veure les funcionalitats mínimes per poder tirar endavant una classe amb els vostres alumnes. Evidentment, està condicionat a l'accés de les noves tecnologies i a l'ample de banda tant vostre com dels vostres alumnes.

Moodle

També hi ha la possibilitat de que el programari BigBluButton interacciona amb l'entorn Moodle. D'aquesta manera aprofitem totes les funcionalitat que tenim al Moodle amb aquest programari, i això és una prova més de la utilitat per tota la comunitat educativa que s'utilitzi programari lliure, el qual permet la interacció entre diferents plataformes. Per exemple, també hi ha plugins per WordPress i Drupal. Aquí us deixem una guia de com utilitzar el BigBlueButton amb Moodle

Per saber-ne més

Si voleu ampliar coneixements teniu diferents manuals